HTML

Offtopic

Ide írok mindenről, ami nem tartozik a fő oldalam témakörébe.

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @moonshiner: "Ez a hozzáállás elég cinikus." Ne engem hibáztass. Én csak a fennálló állapotokra a... (2014.01.12. 18:56) Öngyilkos kerékpárosok
  • Nyrségi Trolls (törölt): Kritikától, bocs. Egyébként az váltotta ki belőlem az agresszív kommentet, mert már alig van olyan... (2013.06.03. 10:18) A Tescoban használt telefont újként árulnak
  • Benoke2: "Kicsit had kötekedjek" Linux hoz nem kell rendszergazdának lenni. Aki kicsit nyitottabb simán tu... (2013.02.08. 17:56) Így válassz magadnak notebook-ot

Mit ünneplünk karácsonykor?

2013.12.24. 08:19 Kiszámoló

Eljött idén is a karácsony ünnepe, amit az emberek egyik fele nagyon várt, a másik a háta közepére sem kíván.

De vajon tudjuk-e, honnan ered a karácsony?

Jézus születésnapját ünnepeljük ilyenkor, vágja rá szinte mindenki az evidens választ.

Hát nem. :)

Ha valaki veszi a fáradságot és belelapoz a Bibliába, hamar rájön, hogy Jézus születésnapjáról egy szó nem esik benne. Már csak azért sem, mert a születésnap, mint ünnep teljesen idegen volt az akkori kultúrától. Kizárólag a pogány diktátorok ünnepeltették magukat a születésük napján, egy átlagembernek ilyen eszébe sem jutott volna.

Annyit sikerül kihámozni a Bibliából, hogy Jézus biztos nem télen született.

A pásztorok még kint aludtak a mezőn az állataikkal, ilyenre nem vetemedtek volna december végén, hiába enyhébb arrafelé a tél.

A Római Birodalom összeírást rendelt el akkor, amikor Jézus megszületett, ezért is mentek Józsefék Betlehembe, a szülőfalujukba. Egy ilyen eseményt sem szerveznének az akkori közlekedési viszonyok mellett tél közepére.

A legvalószínűbb időpont október lehetett, a mezőgazdasági munkák után, a tél beállta előtt. Erre utal az is, hogy nem volt szabad hely a fogadóházban Betlehemben. Mivel Betlehem Jeruzsálem mellett található, nyilván az őszi zsidó ünnepek idejére esett az összeírás, amikor a zsidók felmentek Jeruzsálembe, ezért nem volt szálláshely a közeli faluban sem.

De akkor mit ünneplünk december 25.-én?

A legyőzhetetlen Napisten győzelmét a sötétség felett. A téli napéjforduló után december 25.-ére nyilvánvalóvá lett, hogy a Napisten (Mitrász, Sol, Ozirisz és még ki tudja hány neve volt) idén is legyőzte a sötétséget. Ezt ünnepelte az egész pogány világ ezen a napon.

Ehhez közel esett a Saturnalia, amikor az emberek Saturnus tiszteletére ajándékokkal lepték meg egymást. Ez a két ünnep aztán hamarosan egybeolvadt még a római korban, egy több napos ünneplés lett belőle, ami egy héten át zajlott december 17.-e és 25-e között.

A kereszténység államvallássá válása után Jézus születésnapját január hatodikára tették, amely elég hamar összecsúszott a pogány világ december végi ünneplésével. Az akkori vallási vezetés azon az állásponton volt, hogy mindegy, akkor "öntsük le szenteltvízzel az egészet", vagyis a pogány kultuszt tegyük a saját ünnepünké. (Ugyanez érhető tetten az Anyaistennő-Gyerekisten imádásától kezdve a szentek kultuszáig nagyon sok területen, ahol nem meggyőzni, vagy legyőzni a pogány vallást, hanem átkeresztelve inkább átemelték a pogány szokásokat és kultuszokat a főáramú keresztény vallásba.)

De ugyanígy már szokás volt az ókori Rómában a fák feldiszítése színes bogyókkal, majd a fa előtti éneklés és sok egyéb szokás is, ami ma is a karácsonyi ünnepek részét képezi.

Mit jelent mindez a számunkra?

Semmit. :-)

De azért nem árt, ha tudjuk, honnan ered az egyik legnagyobb ünnepünk.

Mindenkinek boldog karácsonyt!

komment

süti beállítások módosítása