HTML

Offtopic

Ide írok mindenről, ami nem tartozik a fő oldalam témakörébe.

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @moonshiner: "Ez a hozzáállás elég cinikus." Ne engem hibáztass. Én csak a fennálló állapotokra a... (2014.01.12. 18:56) Öngyilkos kerékpárosok
  • Nyrségi Trolls (törölt): Kritikától, bocs. Egyébként az váltotta ki belőlem az agresszív kommentet, mert már alig van olyan... (2013.06.03. 10:18) A Tescoban használt telefont újként árulnak
  • Benoke2: "Kicsit had kötekedjek" Linux hoz nem kell rendszergazdának lenni. Aki kicsit nyitottabb simán tu... (2013.02.08. 17:56) Így válassz magadnak notebook-ot

Macskák ellen macskariasztó

2016.11.07. 12:18 Kiszámoló

A gyerekeknek vettünk egy hintát a kertbe, ami alá balesetvédelmi megfontolásból vastag homokréteget tettünk.

Egy nap nem telt el és a környék összes macskája úgy gondolta, hogy akkor mostantól csak ide fognak vécézni járni.

Miután sikerült lehiggadni és a patkányméreg valamint a légpuska helyett valami más megoldást keresni, ráakadtam az ultrahangos macskariasztókra.

Ezek nem olcsó szerkezetek és nem egyértelműen pozitív a megítélésük az internetes vélemények alapján.

Jobb megoldást nem ismerve, mégis megkockáztattam egy ultrahangos macskariasztó beszerzését. Bár lehet a neten is rendelni, házhozszállítással, inkább elmentem egy ezzel foglalkozó boltba, mivel egyáltalán nem ismertem ezeket a szerkezeteket. Jobb ilyenkor a helyszínen kézbe fogni, kipróbálni, hogy melyik mit tud.

Több fajtát lehet kapni, a legtöbb készülék egy picit sem volt bizalomgerjesztő, olcsó anyagokból volt (a magas ára ellenére) és túl könnyű volt, "nem volt benne anyag".

Arra rájöttem a helyszínen, hogy a macskariasztó a leghalkabb riasztó az összes ultrahangos riasztó között, ezért a csak macskariasztókat ki is zártam az esélyes jelöltek közül. Két olyan riasztó volt a boltban, ami állítható erősségű volt, a macskától a kutyán át a rókáig.

Az egyik a már említett túl könnyű kategória volt, ez ceruzaelemmel működött.

A másik egy sokkal robosztusabb, masszívabb felépítésű, ráadásul négy góliát elem kell az üzemeltetéséhez. (Vagy egy adapter, de hát kinek van áram a kert közepén? Állítólag a tölthető elemek nem jók bele, az Aldiban 700 forint egy pár góliát elem és ugye mindjárt kell két csomag belőle.)

Ezt választottam, ez a Weitech Garden Protector 2, állítható erősséggel és egy belépő szintű fényképezőgépeket megszégyenítő beépített vakuval.

macskariaszto.jpg

Bekapcsolt állapotban a mozgásérzékelő aktiválja a rendszert, hanggal és (egyébként kikapcsolható) vakuval riasztja el az állatokat.

Nem apróztam el, csak a legnagyobb fokozaton használom, ilyenkor már az emberi fül számára is hallható, kellemetlen hangot bocsát ki.

Nem volt könnyű megtalálni neki a megfelelő helyet, hogy a macskák ne tudják kikerülni útban a homokozó felé, de miután ez meglett, varázsütésre megszűnt a mocsok a homokozóban. (Ha nagy területet akarsz védeni, sajnos előfordulhat, hogy nem lesz elég egy riasztót venned.)

Annyira, hogy hamarosan csak éjszakára kapcsoltuk be, majd utána hetekig egyáltalán nem kellett bekapcsolni. A macskák egy-két hét alatt megtanulták, hogy érdemesebb távol maradni.

Most azt csinálom, hogy kifigyeltem, hol másznak át a macskák a kertünkbe és kétnaponta máshová teszem a bekapcsolt riasztót, hogy teljes mértékben maradjanak távol. Volt szerencsém látni, hogy reagált a macska, amikor váratlanul rásípolt és vakuzott a riasztó: hatalmasat ugrott és nyávogva elmenekült. Tehát tényleg hatásos.

Az elmúlt hónapokban özönvízszerű esőzések voltak, azt is remekül állta a szerkezet.

Úgyhogy eddig nagyon meg vagyok vele elégedve, tökéletesen hozta azt a teljesítményt, amiért megvettem.

Én 15,200 Ft-ért vettem egy év garanciával, ha rákeresel a neten, sok helyen találsz eladót.

Címkék: vélemény tartós teszt macskariasztó Weitech Garden Protector 2

Terrorveszély Európában

2016.10.27. 16:39 Kiszámoló

Idehaza az elmúlt egy év másról sem szólt, mint az emberek ijesztegetésével, hogy veszélyben az életük, jönnek a muszlimok és mindenkit felrobbantanak.

Kattintásvadász újságcikkek szóltak arról, hány terrorista szökött be Európába és mindnyájan ezreket fognak legyilkolni.

Mivel az emberek félelmére jó alapozni, legyen szó politikai hátsó szándékról, vagy kattintásszámról, sok ember úgy gondolja, hogy soha nem látott terrorhullám van jelenleg Európában és kellenek az erőskezű vezetők, akik megszabadítanak bennünket ezektől az őrültektől.

Ezzel szemben a tények kicsit mást mondanak. 

Az elmúlt 15 évben alig 600 ember halt meg összesen a több mint 500 millió európai polgárból terrorcselekményben, ami évente 0,000008%-os arányt jelent. Szerintem ez nem egy komoly veszély, zárlatos karácsonyfaizzóktól és kontakthibás hajszárítóktól nagyságrendileg többen haláloznak el évről-évre.

we-terrorism-1970-2015final

Csak érzékeltetés végett, egyedül 2001-ben 54.900-an haltak meg az utakon a mai Unió területén és az örvendetesen javuló statisztikák ellenére is 554.800 ember halt meg csak közlekedési balesetben 2001-2014 között az Unióban.

Az igazság az, hogy soha nem volt még ennyire biztonságos Európa a terrorcselekmények tekintetében az elmúlt 50 évben, mint az utolsó másfél évtizedben.

Éppen a kevés terrorcselekmény bizonyítja azt, hogy a rettegett ellenség sokkal inkább csak az emberek gondolataiban létezik, mintsem a valóságban.

Teherautót bérelni bárki tudna, hogy azzal a tömegbe hajtson, de még egy lőfegyver beszerzése sem lenne nagy akadály annak, aki terrorcselekményt akarna elkövetni. Háztartási boltban is kapni mindent, ami egy robbantáshoz szükséges, a recept pedig fenn van az interneten.

Ennek ellenére alig-alig történik egy-egy esemény, pedig bolondok mindenhol vannak, legyenek azok arabok, vagy német segédpilóták, mint Andreas Lubitz aki hegynek vezette az utasszállító repülőt, esetleg a svájci őrült, aki a vonaton ölt meg 9 embert, vagy egy magyar defektes férfi, aki a Körúton robbantott rendőröket.

Ez ellen nem lehet védekezni, de rettegésben élni ezért nagy hiba.

Fontos komolyan venni a fenyegetettséget, de nem szabad túldimenzionálni és végképp nem szabad felülni a politikai uszításoknak.

 

Öngyilkos kerékpárosok

2014.01.04. 00:03 Kiszámoló

A mozgás és a sport jegyében kerékpárral járok, gyakran tekerek a Duna melletti kerékpárúton, a budai oldalon.

A téli időpont ellenére sokan mások is tekernek ezen az úton. Rengetegen a szokásos varjújelmezben (fekete cipő, fekete nadrág, kabát, sapka és hátizsák), a legcsekélyebb világítás nélkül még este is.

Az árnyékos, rosszul kivilágított és keskeny kerékpárúton gyakran hozzák rám a frászt, csak az utolsó pillanatban veszem észre, hogy már megint jön egy kamikaze szembe, amelyiken még egy csoffadt fényvisszaverő sincs, nehogy másfél méternél távolabbról bárki is észrevegye őket.

Aztán vannak azok, akik letudják a kivilágítást egy lemerült elemről táplált, egyledes hátsó "lámpával", amit szintén nem látni egy-két méterről sem.

Ilyenkor elgondolkodok, hogy ezek az emberek vagy

- Végtelenségig ostobák, akiknek fogalmuk sincs, hogy a saját és mások életével játszanak.

- Szerencsétlenek annyira vércsórók, hogy még egy világításra sem telik.

- Annyira elfoglaltak, hogy nincs idejük elmenni egy boltba venni világítást a kerékpárjukra.

Nézzük meg az utóbbi két kategóriába tartozhatnak-e emberek?

Mivel elfoglaltak (és/vagy csórók), nézzünk körül az interneten, ahhoz ki sem kell mozdulni otthonról. Mivel most is éppen a neten lógsz, arra biztos van időd, hogy ott vásárolj.

Látogassuk meg a legismertebb ebay-t mennyiért szállítanak házhoz teljes világítási szettet kerékpárokhoz?

Ha csak a hátsó világítást nézzük itt, akkor azt találjuk, hogy ingyenes házhozszállítással már 280 forintért is vehetünk hátsó világítást. Ha 400 forintig elmerészkedünk, már kifejezetten igényes darabokat is találunk.

Ha első világítás is kell, akkor itt 702 forintért egy egész komoly világítás-szettet tudhatunk a magunkénak.

De nézzünk egy brutális, deluxe verziót. Egy ilyen első lámpa gyakorlatilag felszárítja előttünk az utat 240 lumennel, mindössze 870 forintért. Ez a hátsó lámpa 940 forintért egyenesen lézerrel rajzol nekünk kerékpárutat a villogás mellett, nincs ember, aki ne venné észre az ilyen hátsó lámpát. Ezeket a fényvisszaverő csíkokat a fekete ruhánkra téve már messziről látszunk. Mindez belekerül ingyenes szállítással 215 forintba, ha csak egy párat rendelünk.

De legyünk nagyon vadak: 500-600 forintért kaphatunk komplett fényvisszaverő mellényt is itt. A kerekre szerelhetünk világító lámpákat, hogy oldalról is látszódjunk, darabja combos 194 forint. Ugyanennyiért vehetünk egy csengőt is, ha már kötelező és hasznos is.

Összegezzük: A fenti linkekre kattintva 3 perc alatt vehetünk egy komplett világítást ingyenes házhozszállítással már 702 forintért. Ha úgy akarunk kinézni, mint egy karácsonyfa és szeretnénk, hogy mindenki mindig, minden időjárási körülmény között messziről lásson, az sem kerül többe tokkal-vonóval 3.200 forintnál. Ebben már mellény, fényvisszaverő csíkok, csengő, kerékvilágítás és brutális első-hátsó lámpa is benne van.

(Ha még nem vásároltál interneten soha, ebben a cikkben leírtam lépésről-lépésre, hogyan kell. Nem egy atomfizika, neked is menni fog elsőre.)

Tehát kijelenthetjük, hogy mivel 3 perce vagy 702 forintja mindenkinek van a saját élete érdekében, a megfelelő világítás nélkül közlekedő kerékpárosok nem tartozhatnak sem a csóró, sem az elfoglalt kategóriába. Akkor csak az marad, hogy végtelenül ostobák, akiknek annyi esze sincs, hogy felfogja, mit kockáztat azzal, hogy megfelelő világítás nélkül közlekedik. Aztán nem érti, miért ment át rajta a kamion, vagy ütötte el egy autó egy ködös-esős éjszaka.

Az ilyen megérdemli, hogy a rendőr naponta megbüntesse 20-30 ezer forintra. Csak azt nem tudom, miért nem csinálják ezt a rendőrök? Ha kiállnának a kerékpárutak mellé, még most januárban is hamar megkeresnék a napi bérüket.

9460787-large.jpg

74 komment

Mit ünneplünk karácsonykor?

2013.12.24. 08:19 Kiszámoló

Eljött idén is a karácsony ünnepe, amit az emberek egyik fele nagyon várt, a másik a háta közepére sem kíván.

De vajon tudjuk-e, honnan ered a karácsony?

Jézus születésnapját ünnepeljük ilyenkor, vágja rá szinte mindenki az evidens választ.

Hát nem. :)

Ha valaki veszi a fáradságot és belelapoz a Bibliába, hamar rájön, hogy Jézus születésnapjáról egy szó nem esik benne. Már csak azért sem, mert a születésnap, mint ünnep teljesen idegen volt az akkori kultúrától. Kizárólag a pogány diktátorok ünnepeltették magukat a születésük napján, egy átlagembernek ilyen eszébe sem jutott volna.

Annyit sikerül kihámozni a Bibliából, hogy Jézus biztos nem télen született.

A pásztorok még kint aludtak a mezőn az állataikkal, ilyenre nem vetemedtek volna december végén, hiába enyhébb arrafelé a tél.

A Római Birodalom összeírást rendelt el akkor, amikor Jézus megszületett, ezért is mentek Józsefék Betlehembe, a szülőfalujukba. Egy ilyen eseményt sem szerveznének az akkori közlekedési viszonyok mellett tél közepére.

A legvalószínűbb időpont október lehetett, a mezőgazdasági munkák után, a tél beállta előtt. Erre utal az is, hogy nem volt szabad hely a fogadóházban Betlehemben. Mivel Betlehem Jeruzsálem mellett található, nyilván az őszi zsidó ünnepek idejére esett az összeírás, amikor a zsidók felmentek Jeruzsálembe, ezért nem volt szálláshely a közeli faluban sem.

De akkor mit ünneplünk december 25.-én?

A legyőzhetetlen Napisten győzelmét a sötétség felett. A téli napéjforduló után december 25.-ére nyilvánvalóvá lett, hogy a Napisten (Mitrász, Sol, Ozirisz és még ki tudja hány neve volt) idén is legyőzte a sötétséget. Ezt ünnepelte az egész pogány világ ezen a napon.

Ehhez közel esett a Saturnalia, amikor az emberek Saturnus tiszteletére ajándékokkal lepték meg egymást. Ez a két ünnep aztán hamarosan egybeolvadt még a római korban, egy több napos ünneplés lett belőle, ami egy héten át zajlott december 17.-e és 25-e között.

A kereszténység államvallássá válása után Jézus születésnapját január hatodikára tették, amely elég hamar összecsúszott a pogány világ december végi ünneplésével. Az akkori vallási vezetés azon az állásponton volt, hogy mindegy, akkor "öntsük le szenteltvízzel az egészet", vagyis a pogány kultuszt tegyük a saját ünnepünké. (Ugyanez érhető tetten az Anyaistennő-Gyerekisten imádásától kezdve a szentek kultuszáig nagyon sok területen, ahol nem meggyőzni, vagy legyőzni a pogány vallást, hanem átkeresztelve inkább átemelték a pogány szokásokat és kultuszokat a főáramú keresztény vallásba.)

De ugyanígy már szokás volt az ókori Rómában a fák feldiszítése színes bogyókkal, majd a fa előtti éneklés és sok egyéb szokás is, ami ma is a karácsonyi ünnepek részét képezi.

Mit jelent mindez a számunkra?

Semmit. :-)

De azért nem árt, ha tudjuk, honnan ered az egyik legnagyobb ünnepünk.

Mindenkinek boldog karácsonyt!

A Tescoban használt telefont újként árulnak

2013.02.07. 08:08 Kiszámoló

A legolcsóbb mobilnetről szóló bejegyzésben említettem, hogy hogy venni akarok egy akciós kétkártyás Samsung telefont, ami most a Tesco Mobile-nál csak 3.990 Ft.

El is mentem a budaörsi Tescoba és az egyetlen kapható példányt, ami szokás szerint egy nagy műanyag lopásgátló dobozba volt csomagolva, mellette a SIM kártya borítéka, beraktam a kosárba.

Amikor jobban megnéztem, feltűnt, hogy a telefon papírdoboza nincs rendesen leragasztva, ezért odavittem a vevőszolgálathoz, hogy nyissák fel a nagy biztonsági műanyag dobozt, hogy megnézhessem, megvan-e minden tartozék a telefon dobozában.

Semmi rosszra nem gondoltam, talán megmutatták valakinek, aki végül nem vette meg, de mégis inkább még az áruházban ellenőríztetem, megvan-e minden hozzávaló.

A látványra, ami fogadott, nem voltam felkészülve.

Ugyanis a dobozban egy legalább fél évet használt, ütött-kopott, iszonyúan lestrapált készülék volt, amit valaki visszacsomagolt a dobozba.

Fotót is csináltam róla, sajnos nem adja vissza, mennyire lepusztult volt a készülék, de azért látszik rajta, hogy nem egy fóliás új darab.

samsung1.jpg
Az ügyfélszolgálatos próbálta menteni a menthetőt, hogy biztos kiállítási darab volt, de ez két okból sem igaz: műanyag utánzatok voltak csak kirakva mintapéldánynak és ezen a telefonon látszik, hogy valaki hónapokon át zsebben hordta.

Ami igazán megdöbbentett, hogy ilyen gátlástalanul vissza lehet valamit csomagolni a Tescoban és senkinek nem tűnik fel, főleg egy olyan műszaki cikknél, aminek egyedi azonosítója van.

Ezután már a ruhaosztályon is óvatosabban vásárlok, mert ki tudja, hátha valamelyik dolgozó visszahozta a kinőtt ruhát és kiakasztotta az eladó darabok közé.

Azt sem értem, hogy aki ellopta az eredetit, miért fárasztotta magát azzal, hogy visszarak egy ilyen lepukkant készüléket, amiben benne van az IMEI száma. Azt gondolta, egy vak ember fogja megvenni, akinek nem tűnik fel a telefon állapota?

Amire nem szeretnék gondolni, bár akár ez is történhetett, hogy tényleg valami tescos munkatelefon volt ez és valamelyik főnök parancsára dobozolták vissza, hogy ne menjen kárba, majd eladják valamelyik ostoba vásárlónak.

Na mindegy, beírtam a vásárlók könyvébe, 159243 szám alatt, odaírtam a telefon IMEI kódját is: 351718/05/037615/3 és a 31/3251945-ös SIM-mel volt egybecsomagolva a készülék.

Adok a Tesconak egy pár napot, hogy valami hihető és épkézláb magyarázattal előálljon, ha nem megy, megírom a fogyasztóvédelemnek is az esetet, biztos megdicsérik érte a Tescot.

Ti pedig ellenőrizzétek vásárlásnál, ép-e a csomagolás.

Update: Pár órával később egy budapesti Tesco Expresszben sikerült ilyen telefont vennem, csak éppen kártyát nem adtak hozzá. Amikor megkérdeztem, mégis miért nem, amikor a nagy Tescoban hozzácsomagolnak egyet, azt mondták, itt nem jár és kész. Ezek után már nem vitatkoztam, örültem, hogy legalább új telefont adtak, maximum nem leszek a Tesco Mobile ügyfele.

Ha érdekelnek a pénzügyi dolgok, olvasd el a másik blogomat, a Kiszámoló Blogot is.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetente indul az újabb tanfolyam. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.blog.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en