HTML

Offtopic

Ide írok mindenről, ami nem tartozik a fő oldalam témakörébe.

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @moonshiner: "Ez a hozzáállás elég cinikus." Ne engem hibáztass. Én csak a fennálló állapotokra a... (2014.01.12. 18:56) Öngyilkos kerékpárosok
  • Nyrségi Trolls (törölt): Kritikától, bocs. Egyébként az váltotta ki belőlem az agresszív kommentet, mert már alig van olyan... (2013.06.03. 10:18) A Tescoban használt telefont újként árulnak
  • Benoke2: "Kicsit had kötekedjek" Linux hoz nem kell rendszergazdának lenni. Aki kicsit nyitottabb simán tu... (2013.02.08. 17:56) Így válassz magadnak notebook-ot

Macskák ellen macskariasztó

2016.11.07. 12:18 Kiszámoló

A gyerekeknek vettünk egy hintát a kertbe, ami alá balesetvédelmi megfontolásból vastag homokréteget tettünk.

Egy nap nem telt el és a környék összes macskája úgy gondolta, hogy akkor mostantól csak ide fognak vécézni járni.

Miután sikerült lehiggadni és a patkányméreg valamint a légpuska helyett valami más megoldást keresni, ráakadtam az ultrahangos macskariasztókra.

Ezek nem olcsó szerkezetek és nem egyértelműen pozitív a megítélésük az internetes vélemények alapján.

Jobb megoldást nem ismerve, mégis megkockáztattam egy ultrahangos macskariasztó beszerzését. Bár lehet a neten is rendelni, házhozszállítással, inkább elmentem egy ezzel foglalkozó boltba, mivel egyáltalán nem ismertem ezeket a szerkezeteket. Jobb ilyenkor a helyszínen kézbe fogni, kipróbálni, hogy melyik mit tud.

Több fajtát lehet kapni, a legtöbb készülék egy picit sem volt bizalomgerjesztő, olcsó anyagokból volt (a magas ára ellenére) és túl könnyű volt, "nem volt benne anyag".

Arra rájöttem a helyszínen, hogy a macskariasztó a leghalkabb riasztó az összes ultrahangos riasztó között, ezért a csak macskariasztókat ki is zártam az esélyes jelöltek közül. Két olyan riasztó volt a boltban, ami állítható erősségű volt, a macskától a kutyán át a rókáig.

Az egyik a már említett túl könnyű kategória volt, ez ceruzaelemmel működött.

A másik egy sokkal robosztusabb, masszívabb felépítésű, ráadásul négy góliát elem kell az üzemeltetéséhez. (Vagy egy adapter, de hát kinek van áram a kert közepén? Állítólag a tölthető elemek nem jók bele, az Aldiban 700 forint egy pár góliát elem és ugye mindjárt kell két csomag belőle.)

Ezt választottam, ez a Weitech Garden Protector 2, állítható erősséggel és egy belépő szintű fényképezőgépeket megszégyenítő beépített vakuval.

macskariaszto.jpg

Bekapcsolt állapotban a mozgásérzékelő aktiválja a rendszert, hanggal és (egyébként kikapcsolható) vakuval riasztja el az állatokat.

Nem apróztam el, csak a legnagyobb fokozaton használom, ilyenkor már az emberi fül számára is hallható, kellemetlen hangot bocsát ki.

Nem volt könnyű megtalálni neki a megfelelő helyet, hogy a macskák ne tudják kikerülni útban a homokozó felé, de miután ez meglett, varázsütésre megszűnt a mocsok a homokozóban. (Ha nagy területet akarsz védeni, sajnos előfordulhat, hogy nem lesz elég egy riasztót venned.)

Annyira, hogy hamarosan csak éjszakára kapcsoltuk be, majd utána hetekig egyáltalán nem kellett bekapcsolni. A macskák egy-két hét alatt megtanulták, hogy érdemesebb távol maradni.

Most azt csinálom, hogy kifigyeltem, hol másznak át a macskák a kertünkbe és kétnaponta máshová teszem a bekapcsolt riasztót, hogy teljes mértékben maradjanak távol. Volt szerencsém látni, hogy reagált a macska, amikor váratlanul rásípolt és vakuzott a riasztó: hatalmasat ugrott és nyávogva elmenekült. Tehát tényleg hatásos.

Az elmúlt hónapokban özönvízszerű esőzések voltak, azt is remekül állta a szerkezet.

Úgyhogy eddig nagyon meg vagyok vele elégedve, tökéletesen hozta azt a teljesítményt, amiért megvettem.

Én 15,200 Ft-ért vettem egy év garanciával, ha rákeresel a neten, sok helyen találsz eladót.

Címkék: vélemény tartós teszt macskariasztó Weitech Garden Protector 2