HTML

Offtopic

Ide írok mindenről, ami nem tartozik a fő oldalam témakörébe.

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @moonshiner: "Ez a hozzáállás elég cinikus." Ne engem hibáztass. Én csak a fennálló állapotokra a... (2014.01.12. 18:56) Öngyilkos kerékpárosok
  • Nyrségi Trolls (törölt): Kritikától, bocs. Egyébként az váltotta ki belőlem az agresszív kommentet, mert már alig van olyan... (2013.06.03. 10:18) A Tescoban használt telefont újként árulnak
  • Benoke2: "Kicsit had kötekedjek" Linux hoz nem kell rendszergazdának lenni. Aki kicsit nyitottabb simán tu... (2013.02.08. 17:56) Így válassz magadnak notebook-ot

Terrorveszély Európában

2016.10.27. 16:39 Kiszámoló

Idehaza az elmúlt egy év másról sem szólt, mint az emberek ijesztegetésével, hogy veszélyben az életük, jönnek a muszlimok és mindenkit felrobbantanak.

Kattintásvadász újságcikkek szóltak arról, hány terrorista szökött be Európába és mindnyájan ezreket fognak legyilkolni.

Mivel az emberek félelmére jó alapozni, legyen szó politikai hátsó szándékról, vagy kattintásszámról, sok ember úgy gondolja, hogy soha nem látott terrorhullám van jelenleg Európában és kellenek az erőskezű vezetők, akik megszabadítanak bennünket ezektől az őrültektől.

Ezzel szemben a tények kicsit mást mondanak. 

Az elmúlt 15 évben alig 600 ember halt meg összesen a több mint 500 millió európai polgárból terrorcselekményben, ami évente 0,000008%-os arányt jelent. Szerintem ez nem egy komoly veszély, zárlatos karácsonyfaizzóktól és kontakthibás hajszárítóktól nagyságrendileg többen haláloznak el évről-évre.

we-terrorism-1970-2015final

Csak érzékeltetés végett, egyedül 2001-ben 54.900-an haltak meg az utakon a mai Unió területén és az örvendetesen javuló statisztikák ellenére is 554.800 ember halt meg csak közlekedési balesetben 2001-2014 között az Unióban.

Az igazság az, hogy soha nem volt még ennyire biztonságos Európa a terrorcselekmények tekintetében az elmúlt 50 évben, mint az utolsó másfél évtizedben.

Éppen a kevés terrorcselekmény bizonyítja azt, hogy a rettegett ellenség sokkal inkább csak az emberek gondolataiban létezik, mintsem a valóságban.

Teherautót bérelni bárki tudna, hogy azzal a tömegbe hajtson, de még egy lőfegyver beszerzése sem lenne nagy akadály annak, aki terrorcselekményt akarna elkövetni. Háztartási boltban is kapni mindent, ami egy robbantáshoz szükséges, a recept pedig fenn van az interneten.

Ennek ellenére alig-alig történik egy-egy esemény, pedig bolondok mindenhol vannak, legyenek azok arabok, vagy német segédpilóták, mint Andreas Lubitz aki hegynek vezette az utasszállító repülőt, esetleg a svájci őrült, aki a vonaton ölt meg 9 embert, vagy egy magyar defektes férfi, aki a Körúton robbantott rendőröket.

Ez ellen nem lehet védekezni, de rettegésben élni ezért nagy hiba.

Fontos komolyan venni a fenyegetettséget, de nem szabad túldimenzionálni és végképp nem szabad felülni a politikai uszításoknak.

 

komment

süti beállítások módosítása